Välkommen hit!

Argaladei är en förening för natur- och friluftsintresserade som vill verka för ett resursbevarande samhälle. Inom Argaladei ordnar vi aktiviteter som t.ex. sommarläger, hantverksträffar och paddelfärder. Alla medlemmar är varmt välkomna att ordna och bjuda in till aktiviteter. Vi medlemmar skapar föreningen tillsammans!

Tips! Massor med vackra bilder från Argaladeis historia på www.bengtakelundgren.com/argaladeihistory


Höstträff på Aspöja (8) 9-10 september

Välkommen på höstträffen ”Natur och kultur i Östergötlands skärgård” med Argaladei på ön Aspöja, fredag kväll, lördag och söndag. Klas och Carin som är bofasta på ön och Snåcke (Sten-Åke) och Carin som är fritidsboende är värdar för träffen. Aspöja är en levande skärgårdsö med ca 25 fastboende och många fritidsboende. Ön ligger 8 km söder om samhället Arkösund.

En helg där du kan paddla, vandra, umgås och lära känna Aspöja.

TRYCK PÅ RUBRIKEN HÖGST UPP FÖR ATT LÄSA VIDARE.


Sommarläger 15-22 juli, 2023, byter plats!

Samma tid - annan plats. Den nya platsen är Bohuslän/Dalsland. Lägerledningen har tillsammans med styrelsen beslutat att på grund av väderprognoser med torr och het sommar flytta lägret. Risken är stor att lägret annars måste ställas in om det är eldningsförbud, vattenbrist och väldigt varmt. Nysätersvallen i Dalarna, saknar nära sjö eller större vattendrag. Ny lägerplats är dock utsedd, det blir vid vattendrag i Bohuslän / Dalsland. Kynne älv rinner förbi lägerplatsen och är sammankopplat med ett sjösystem som heter södra, mellersta och norra Kornsjön. Här finns alltså gott om möjligheter för att bada, paddla och annat som har med vatten att göra. Vi kommer att vara på privat mark och får hyra platsen under lägerveckan.

Anmälan: Namn på personer och vilka som är vuxna och vilka som är barn till mejl: risaeng@gmail.com. Sista dag för anmälan är 18 juni.

Betala:

- Medlemsavgift: 100 kr per person (Nytt för 2023) Medlemsavgiften ska betalas från och med det år man fyller 19 år. För deltagande på lägret ska du vara medlem i Argaladei (www.argaladei.nu).

- Lägeravgift: Lägeravgiften är 400:- för vuxen, 100:- för barn och 200:- för student/pensionär/arbetslös. Betala helst in till föreningens plusgiro 322958-0

Betala både medlemsavgift och lägeravgift senast den 25 juni.

TRYCK PÅ RUBRIKEN HÖGST UPP FÖR ATT LÄSA VIDARE.

Bild från sommarlägret 2022


Årsmöte 16 april

Digitalt årsmöte med föreningen Argaladei kl.10.00 16 april 2023. Det går även bra att vara med på plats, på Lejonbacken utanför Nora. Förslag och motioner ska vara styrelsen tillhanda senast 15 februari. Anmälan till årsmötet görs senast 15 april. Årsmöteshandlingar finns att tillgå senast 25 mars (3 veckor före årsmötet). För att ta del av dem, maila till argaldei.nu@gmail.com Årsmöteshandlingar hittar du på länken här: dagordning_arsmoete_argaladei_2023.docx.pdf verksamhetsberaettelse-argaldei-20220101_2022-12-31.pdf verksamhetsplan_2023.docx.pdf


Medlemsbrev nr.1 februari 2023

Här finns medlemsbrevet som mejlades eller skickades med snigelposten till våra medlemmar. {{:kalender:medlemsbrev_i_februari_23:medlemsbrev_nr_1_2023.pdf|}}

Mejla till argaladei.nu@gmail.com för att få information från föreningen. Är du medlem men inte har fått vårt medlemsbrev hör av dig till oss så fixar vi ett utskick till dig!


Bokcirkel on-line med start 12 mars 2023

‒ OBS alla är välkomna nya som gamla deltagare. Vi läser delar av böckerna Naturlagen av Pella Thiel och Henrik Hallgren samt Skogsliv av Lars Fält och Bo Weslien. Klicka på rubriken för att få veta mer om hur du anmäler dig! :


====== Arkivträffen i Arboga den 12 november 2022 - Nästa träff är 11 nov.2023

Den 12:e november 2022 var det en nostalgiträff i Arboga i samband med arkivens dag. Föreningen Argaladei har ett gediget arkivmaterial i arkivcentrum Arboga /Arkiv Västmanland.

~~READMORE~~ 

Vill passa på att rikta ett tack till Cecilia Leide som skickade 20 ex. av Argaladeitidningen i årgångarna mellan 81- 88 och även till Carin Grundberg Sandell och Klas Sandell som var med vid förra arkivträffen och fyllde på med arkivmaterial, som gamla föreningsprotokoll m.m. Samt till Inge Nilsson som skickade en intressant tidningsartikel från år 1976, angående expeditionerna på 1970-talet.

Anmäl dig till Annika Waldén om du har någonting av arkivmaterial som du vill lämna till föreningsarkivet, eller om du vill vara med under dagen och få en inblick i Argaladeis historia. Det finns en forskarsal i anslutning till arkivet. Där kan vi sitta och titta på expeditionsrapporter och bilder, och annat spännande från vårt arkiv. Det finns matserveringar inom gångavstånd. Har du med egen mat så finns kyl, mikro, vattenkokare och kaffebryggare i forskarnas pausrum.

Hur hittar vi till Arkivcentrum i Arboga? Följande information står på hemsidan www.arkivvastmanland.se

/Det är lätt att ta sig till Arkivcentrum Arboga. Här ger vi bara några exempel på färdsätt. Från Arboga tågstation tar det cirka 20 minuter att promenera. Det går även att ta landsvägsbuss nr 551 mot Köping till hållplats ”Varvsgatan”. Bussturen tar 2 minuter och kostar 25 kronor. Busshållplats ”Varvsgatan” är belägen precis invid Arkivcentrum Arboga. Där stannar landsvägsbuss 551. Med bil når Du Arboga via E18 eller E20. Det finns många avfarter som leder in mot Arboga, så titta gärna på kartan innan du startar din färd. Vid Arkivcentrum Arboga finns det gott om parkeringsutrymme. Ingen P-avgift eller P-tillstånd krävs. Ytterdörren vid entrén hålls låst. Porttelefon kommer så småningom att installeras. Tills dess behöver Ni ha med egen mobiltelefon för att ringa och bli insläppta. Om du använder rullstol eller gånghjälpmedel: Rullstolsramp vid huvudentré. Trapplift för max 250 kg upp till nedre plan. Hiss med stor kapacitet mellan nedre plan och Arkivcentrum Arbogas våningsplan. Observera att hissen endast kan hanteras av personal. Handikapptoalett finns./

Har du frågor och vill ha ytterligare information om dagen går det bra att kontakta Annika Waldén på argaladei.nu@gmail.com eller på telefon 076 793 09 08. Glöm inte att anmäla dig!

Välkomna till Arkivcentrum i Arboga på Köpingsvägen 12! Hälsningar från Annika Waldén