Höstträff på Aspöja (8) 9-10 september

Välkommen på höstträffen ”Natur och kultur i Östergötlands skärgård” med Argaladei på ön Aspöja, fredag kväll, lördag och söndag. Klas och Carin som är bofasta på ön och Snåcke (Sten-Åke) och Carin som är fritidsboende är värdar för träffen. Aspöja är en levande skärgårdsö med ca 25 fastboende och många fritidsboende. Ön ligger 8 km söder om samhället Arkösund.

En helg där du kan paddla, vandra, umgås och lära känna Aspöja.

TRYCK PÅ RUBRIKEN HÖGST UPP FÖR ATT LÄSA VIDARE.

Resor Kollektiva förbindelser finns till Aspöja med Östgötatrafiken som också kör Skärgårdstrafiken från Arkösund till Aspöja fredag 15.10, 16.35 eller 18.05 med återresa söndag eftermiddag 15.10 eller 16.45 – resorna måste förbeställas (det går ingen båt lördagar). Det går också bra att paddla från Arkösund, Mon eller Tyrislöt till Aspöja på fredag eller lördag, på dessa ställen går det också att hyra kajaker. Möjlighet finns också att boka taxibåt för senare ankomst fredag eller lördag. Bifogat finns tidtabell och ytterligare information om bokning av resa mm. Kommer du med allmänna kommunikationer så kan du via SJ köpa biljett direkt till Arkösund och själv se vilka turer som passar till båten till Aspöja.

Fredag ankomst på eftermiddag eller tidig kväll (sista båten går 18.15 från Arkösund och ankommer Aspöja ca 18.45 beroende på hur många bryggor som skall angöras) boende sker antingen i eget tält eller så finns några sängplatser hos antingen Carin och Klas eller hos Snåcke och Carin. Tälta kan man göra antingen på Snåcke och Carins tomt eller i hagen i närheten av Carin och Klas hus, i båda fallen finns tillgång vatten, kylskåp och toalett i våra hus. Vi har middagen klar till alla och äter tillsammans, kanske med ”catering” från vår lokala restaurang. 

Lördag  Frukost – var och en fixar och vi träffas för en guidad tur över ön där vi berättar om historia, natur och kultur med förmiddagsfika hos Carin och Klas. Resten av lördagen är det "fri lek" bl.a. utifrån eventuella önskemål om kajaker (finns några att låna på ön) besök på naturreservat eller annat som vi fått in via anmälningarna. På kvällen har vi knytkalas.

Söndag Frukost. På förmiddagen berätta Snåcke om vattenmiljön runt ön och i skärgården för de som vill, övriga väljer själv aktivitet. Gemensam lunch, typ soppa vid 13.00 tiden och avresa med Skärgårdstrafiken 15.10 eller 16.55.

Anmälan Ja, vi vill att du anmäler dig senast 30 augusti via ett e-brev till cgrundbergsandell@gmail.com och då berättar när och hur du kommer. Avgiften är 250:- för middagen fredag kväll, fika och lunch soppa söndag och den summan Swishar du till Carin Grundberg Sandell 0723268680 för dig som inte har inkomster är avgiften 100 kr. Vi måste tyvärr begränsa deltagarantalet till 10 av praktiska skäl och först till kvarn gäller. Medlemskap i Argaladei krävs. Berätta gärna i din anmälan också om du vill låna kajak eller har några andra speciella önskemål så försöker vi planera för det. Har du frågor om helgen så hör av dig med ett e-brev! Du kommer att få bekräftelse på din anmälan och då berättar vi lite mer om tider, mötesplatser osv.

Praktisk information om hur du tar dig till och från Aspöja

Östgötatrafiken – Skärgårdstrafiken. Skärgårdstrafiken linje 781 går från Arkösund till Aspöja. Resor måste förbokas senast kl. 17:55 dagen före hos beställningscentralen på 0771-711020, beställning kan göras alla dagar 06:00-23:00. Resan går att beställas 14 dagar innan och för säkerhets skull bör den bokas minst 4-5 dagar innan och fredagar kan det vara många som reser, får du förhinder ska den avbokas på samma nummer. Du bokar resan till Aspöja brygga 44 (Nya kajen) och hemresa till Arkösund. https://www.ostgotatrafiken.se/linje/781

Taxibåt – beställs hos Tomas Johansson 072-3816369 (eller 07087784950) behöver också beställas i god tid.

Hyra kajak – i Arkösund hos Arkö kajak arkokajak.se 070-2699687. I Mon kajakparadiset.se 073-0932109. I Tyrislöt S:T Anna kajak stannakajak.se 0708- 234637, 0121-52027. Till Mon och Tyrislöt finns ingen kollektivtrafik.