Sommarläger 19-26 juli 2014

Argaladeis sommarläger är i år på Åland, på en scoutanläggning som heter Prästö. Mer information om platsen finns här: http://www.scout.ax/distriktet/prasto/

Välkommen till Argaladeis sommarläger 2014 på Prästö, Åland. Lördag 19 juli till lördag 26 juli 2014. Lägret är för dig som vill leva friluftsliv en vecka tillsammans med både vuxna och barn, familjer och enskilda. Tillsammans skapar vi en fin lägervecka med naturupplevelser, lek, skapande, samtal och aktiviteter efter intresse. Hantverk, teater, paddling, sång och musik brukar vara uppskattade inslag på sommarlägret. Vi har inte ett färdigt program, utan aktiviteterna skapas utifrån initiativ från alla som deltar. Kom gärna med egna idéer och förslag!

Anmälan (senast vecka 28) är obligatorisk, info längst ner.

Vi har hyrt Ålands scoutkårs lägerplats på Prästö, vi kommer tälta precis vid havet på en större gräsplätt bland röda klippor, sandstrand och tallar. Här finns några utedass, men för övrigt inga andra bekvämligheter. Dricksvatten får vi hämta hos Prästö stugby och camping en bra bit bort, det är därför mycket viktigt att man har med sig vattendunkar. Troligen ordnar vi en gemensam, daglig transport av dunkar för påfyllning av vatten.

Var och en ansvarar för att ta med tält, mat och kokutrustning (stormkök, grytor…). Såvida det inte är eldningsförbud, går det förstås bra att laga mat över öppen eld. Om man vill bo i stuga kan man kontakta Prästö stugby och camping som har stugor till uthyrning: http://www.se.johanssonscamping.net/

Vi kommer att hyra några kanoter och eventuellt någon segeljolle. Ta med egna flytvästar. Det går bra att plocka bär och svamp till husbehov, läs mer om Ålands allemansrätt här: http://www.visitaland.com/se/gora/friluftsliv/allemansratten, observera att för fiske krävs att man löser fiskekort. Det finns flera vandringsleder att utforska i närområdet. Bomarsunds fästning ligger ett par kilometer bort och är värt ett besök, liksom det medeltida slottet Kastelholm.

Tänk på att det inte bara finns fästningar på Åland, utan även fästingar. Det är bra att vaccinera sig mot TBE före lägret. Mer information om det finns här: http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Vaccinationer/Vaccinationer/Vaccination-mot-TBE

På kvällarna har vi gemensamt kvällsfika vid brasan, med sång och berättelser. Vi turas om att ta hand om fikat så ta med något att bjuda på för en kväll - bullar, kex eller liknande till ca 30 personer. Te, kaffe, choklad och saft köps in av arrangörerna.

Sista kvällen på lägret avslutar vi med ett hejdundrande knytkalas, då vi tillsammans äter upp det som finns kvar i matpackningen.

Avgift för lägret: max 200:- per vuxen. Medlemskap i Argaladei krävs för att få delta. Medlemskap kostar 100:- per familj och betalas i samband med lägret.

Lägret är en alkohol- och drogfri tillställning.

Vägbeskrivning: Ta väg 2 från Mariehamn österut mot Bomarsund. Fortsätt förbi Bomarsunds fästning över bron till Prästö. Precis efter att ni har passerat Prästö stugby och camping kommer en pil som pekar in åt vänster med texten ”gravplatser”. Här ska ni svänga in. Fortsätt grusvägen fram och håll utkik efter märkning. Den blå pricken på bifogad kartbild över Prästö är precis där lägerplatsen är.

Till Åland tar man sig med färja från Kappellskär till Mariehamn (Viking line) eller från Grisslehamn till Eckerö (Eckerölinjen). Ett tips är att skaffa gratis kundkort så blir överfarten ännu billigare. Vill man fortsätta turista vid Östersjön i samband med lägret, så finns bra färjeförbindelser från Mariehamn till Helsingfors, Åbo, Tallin och Riga.

www.vikingline.se

www.eckerolinjen.se

Anmälan till lägret skickas till Ester Hallström, mail: hallstrom.ester at gmail.com