Sommarläger 2012, 30 juli-4 augusti

Välkommen till Argaladeis sommarläger 2012.

Lägret är för dig som vill leva friluftsliv en vecka tillsammans med både vuxna och barn, familjer och enskilda. Tillsammans skapar vi en fin lägervecka med naturupplevelser, lek, skapande, samtal och aktiviteter efter intresse. Hantverk, teater, paddling, sång och musik brukar vara uppskattade inslag på sommarlägret. Troligen kommer även skogsridning med ponny för barn att kunna erbjudas. Vi har inte ett färdigt program, utan aktiviteterna skapas utifrån initiativ från alla som deltar. Kom gärna med egna idéer och förslag!

Platsen är Kalltjärn, vid KFUM:s sportstuga i Kilsbergen nordväst om Örebro. Vi kommer att bo vid en liten fin tjärn mitt i skogen, så det finns goda möjligheter till naturupplevelser, vandringar, svampplockning m.m. Omgivningarna har intressanta istidslämningar som djupa sprickdalar, och spår av forna tiders järnframställning, kolbottnar, torpruiner m.m. Bergslagsleden passerar i närheten, så den som vill kan ge sig ut på en lite längre vandring. Vi tror att dagsturer till olika mål i omgivningen kan vara ett trevligt upplägg för veckan, så det kan vara bra att ha en dagsturssäck, kompass och karta med sig.

Längre paddelturer kan vi dock inte ägna oss åt eftersom tjärnen är ganska liten, men om vi hjälps åt att bära/rulla upp en kanot så kan vi i alla fall komma ut och leka lite på vattnet.

Det finns möjlighet att fiska i sjön. Ta gärna med flytväst till barnen så de kan vara trygga på bryggan. Det blir fort djupt i sjön.

Terrängen kring stugan är inte helt lättillgänglig, så vi kommer att få pussla lite med tältplatserna. Närmast sjön sluttar marken ganska brant, men det finns en skogsplatå ovanför där ett gäng tält kan sättas upp. Vegetationen är blandgranskog med blåbärsris, mosstuvor och ljung - alltså inte slät mark. Stövlar/kängor rekommenderas eftersom det kan vara svårt att se var man sätter ner fötterna i blåbärsriset.

Ta gärna en titt på följande sidor för att se stugan och få lite information om omgivningarna:

http://ol.kfumorebro.se/ol/?page=kalltjarn%2Findex.asp

http://www.sveaskog.se/Documents/Jakt,%20fiske%20och%20friluftsliv/Besöksområden/folder_kilsbergen.pdf

Var och en ansvarar för att ta med tält, mat och kokutrustning (stormkök, grytor…). I år finns även möjlighet att sova i stuga om någon skulle vilja det. Du får då räkna med att bo tillsammans med andra samt att stugan kan användas till aktiviteter. Det finns 18 kojplatser i stugan. Utedass och bastu hör också till faciliteterna. Dricksvatten finns i sjö och brunn. Såvida det inte är eldningsförbud, går det förstås bra att laga mat över öppen eld.

Kalltjärnstugan ligger ca 1,5 kilometer från närmaste väg, så det är lämpligt att tänka igenom sin packning så den går lätt att bära. Vid promenad med lätt packning tog det oss (två vuxna) 20 minuter att gå. Det är också en bit till affär, så se till att ha med den mat du behöver för hela veckan.

På kvällarna har vi gemensamt kvällsfika vid brasan, med sång och berättelser. Vi turas om att ta hand om fikat så ta med något att bjuda på för en kväll - bullar, kex eller liknande till ca 30 personer. Te, kaffe, choklad och saft köps in av arrangörerna.

Sista kvällen på lägret avslutar vi med ett hejdundrande knytkalas - ta med det i beräkningen när du planerar din matpackning. Något lite extra festligt att ställa på buffén…

Lägret börjar måndag 30 juli och slutar lördag 4 augusti. Den som vill kan komma dagen innan, d.v.s. söndag 29 juli, samt stanna en dag efter, d.v.s. till söndag 5 augusti.

Avgift för lägret: max 250:- per vuxen. Medlemskap i Argaladei krävs för att få delta. Medlemskap kostar 100:- per familj och kan betalas i samband med lägret.

Vägbeskrivning: Åk till Närkes Kil. Fortsätt mot Klockhammar och Bocksboda. Åk rakt igenom Klockhammar och fortsätt uppför Kilsbergsbranten tills ni kommer till Blankhults friluftsgård, där det finns parkering. Från Närkes Kil till Blankhult är det ca 8 km. Från Blankhult promenerar ni ca 100 meter västerut (fortsätt i den körriktning ni hade) på grusvägen ni kom på. Tag av på stigen till höger vid de närmaste postlådorna, så är ni på väg mot Kalltjärn. Vi kommer att snitsla stigen i Argaladeis färger.

Anmälan och frågor till Annelie Hilmerby, 070-79 80 157, och Sören Hilmerby, 070-77 322 44. E-post: info@argaladei.nu