Snickra en kanotlåda – vinterpyssel inför sommarens färder

En trälåda ger praktisk förvaringsplats för matvaror under en längre kanotfärd. Med färdighyvlade, spontade brädor är den lätt att bygga.

När man ger sig ut på en lite längre kanotfärd, kan man ha stor glädje av en ordentlig trälåda, anpassad efter kanotens mått. I lådan kan man förvara allt det som är svårt att hålla helt om man trycker ner det i ryggsäcken. Burkar och flaskor står stadigt och ömtåliga matvaror ligger väl skyddade i lådan. Man vill ju också gärna utnyttja det faktum att man är på kanotfärd och därför kan ta med sig lite bättre mat. En stor burk sill, marmelad till frukosten, lite frukt, ostar och kex… Lådan är även trevlig att använda som matbord, eller skön att sitta på som omväxling till ”skräddarställning” på marken. När man för tillfället inte är ute på färd, är lådan en utmärkt förvaringsplats för allehanda friluftsprylar…

Det är lätt att snickra ihop en bra låda. Det enklaste sättet är kanske att använda färdighyvlade, spontade furubrädor som skruvas ihop med fyrkantslister i hörnen. Botten görs lämpligen av en bit plywood, medan locket blir starkt och stadigt av brädor.

Gör så här: Kontrollera att de mått som finns angivna i beskrivningen stämmer med den kanot du tänker lasta lådan i och det material du har tillgång till. Om inte – mät och ändra!

Såga till brädor och lister enligt kapnotan. Var noga med att såga rakt. Hyvla av de nedersta kort- och långsidorna så att noten (spåret) försvinner och brädan blir slät undertill. Gör samma sak med fjädern (den utskjutande delen) på de översta brädorna. Fasa gärna av hörnen på brädornas och listernas yttersidor lite lätt med hjälp av en hyvel, så blir det hela snyggare och mjukare.

Borra hål för skruvarna i kortsidornas brädor. Borrhålens diameter ska vara aningen mindre än skruvarna, men hålen ska ha fördjupningar längst ut för att skruvskallarna ska kunna försänkas (se genomskärningsbilden). Skruva fast brädorna vid fyrkantslisterna enligt skissen. Börja med den nedersta brädan och gå uppåt medan nästa brädas not läggs över fjädern (se genomskärningsbilden). Det räcker att skruva fast varje bräda med en skruv vid själva noten – nästa brädas not håller ju fast fjädern i rätt läge.

Borra skruvhål i långsidans brädor och skruva fast dessa mot kortsidorna (skruva in i listerna som tidigare). Nu har du en låda utan botten och lock… Ställ lådan på plywoodskivan. Rita med en spetsig penna ett streck längs lådans insida hela vägen runt. Såga till bottnen efter strecket, så den passar i lådan. Bottnen ska vila på likadana fyrkantslister som sitter i lådans hörn. Skruva fast dessa lister längs insidan av lådans nederkant och lägg bottenskivan på dem. Skruva fast bottnen i listerna.

Tryck samman de fyra brädorna till locket. Lägg fyrkantslisterna på undersidan av locket och markera på dessa var skruvhålen ska borras. Tänk på att listerna måste få plats innanför lådans innerväggar! Borra skruvhålen och skruva fast listerna i lockets brädor.

Till sist ska bärhandtagen tillverkas och monteras. Det finns flera sätt att göra handtag, men detta tycker jag är enkelt och hållbart. Såga till bitarna enligt skissen och runda av de hörn som ska vara utåt med en hyvel eller kniv. Borra hål för repen. Borra skruvhål för handtagen i lådan och skruva fast dem från lådans insida (se upp så att skruvhålen inte dras tvärsigenom de hål som är avsedda för repen!). Trä repstumparna genom handtagens hål och fäst med knutar undertill.

Nu är lådan färdig. Behandla gärna såväl träet som repen med en blandning av lika delar tjära, rå linolja och terpentin. På insidan skippar man tjäran, då den kan ge tråkig smak på maten… För att locket ska sitta kvar under färden, kan man surra en tunnare lina kring hela lådan – som kring ett paket – eller dra ett par smala spännband kring den. Lådan håller regnvatten ute, men är inte så tät att den klarar en vältning. Det är således klokt att packa kex och liknande i täta påsar.

Lycka till med bygget!

AV ANNELIE KARLSSON


Artikeln är tidigare publicerad i Argaladei Friluftsliv – en livsstil, nummer 2-2003 och återpublicerad på www.argaladei.nu med tillstånd av Annelie Karlsson. Kopiering utan medgivande är inte tillåtet.